Æg er en af de mest alsidige og populære fødevarer i verden, og det er ikke uden grund.
De små ernæringsvidundere indeholder en række vitaminer og mineraler, der er essentielle for at opretholde en sund krop.
Artiklen her tager et kig på nogle af fordelene ved at inkludere æg i din kost.
- Æg er næringsrige: Som tabellen nedenunder viser, er æg tæt på at være en “komplet” fødevare. Det vil sige, at den indeholder stort set alle vitaminer og mineraler, samt protein af den højeste kvalitet.
- Æg er billige: Når vi taler om pris per gram protein, er æg absolut billigst; billigere end kyllingekød og svinekød.
- Æg holder længe: Der er ikke mange typer animalske fødevarer, der holder så længe som æg. Uvaskede æg har en holdbarhed på ca. 3 måneder.
- Æg er bæredygtige: Æg er det animalske protein, der kræver mindst kvadratmeter plads at producere. Faktisk kræver æg den samme plads som sojabønner, et andet bæredygtigt protein.
- Æg er magiske: når det kommer til madlavning, har æg emulgatorer, som bruges i fx mayonnaise. Æg kan piskes og laves til skum, som bruges i desserter og kød-“brød”, og de kan også bruges som bindemiddel i fx frikadeller.
Men.. handlede artiklen ikke om næringsstoffer?
Jo – men det er svært ikke at nævne alle de andre grunde, der gør æg til en af de bedste fødevarer.
Og nu til det vigtige:
Vi har sammenlignet en række æg, som findes i de danske supermarkeder, med en type af æg, som du måske har hørt om (men nok ikke har kunnet skaffe).
Der er altså meget at vinde ved at vælge æg af så høj kvalitet som muligt.
Prisen følger dog ofte med kvaliteten, så er der overhovedet nogen grund til at vælge friland og økologiske æg fremfor buræg?
Udover dyrevelfærden, som bestemt er en vigtig faktor, er der også andre grunde til at vælge æg af høj kvalitet.
Der er nemlig stor forskel i sammensætningen af fedtsyrer. Æg i den bedre ende har en større andel af omega-3 til omega-6.
Denne sammensætning ændrer sig ikke, uanset hvor meget vi spiser, og det er faktisk en vigtig pointe.
For hvis vi ønsker at ramme en hensigtsmæssig balance mellem disse fedtsyrer, kan det med fordel være at indtage så mange fødevarer som muligt, der har en tæt på “den optimale” fedtsyresammensætning.
Her er en lille tabel, der viser forskellen i fedtsyrer i de forskellige typer af æg:
Burhøns kommer ind på en trist sidsteplads med et 1:8 forhold, og græsæg tager medaljen med et 3,5:8 forhold.
Begge er pæne tal og hensigtsmæssige i forhold til det anbefalede forhold i vores kost.
Er du stadig ikke overbevist om, at du skal vælge en højere kvalitet af æg i supermarkedet?
Ifølge rapporten “Antibiotikaforbrug i dansk husdyrproduktion – Fødevarestyrelsen 2020” anvendes der 5 gange så meget antibiotika i konventionel produktion af æg som i økologisk produktion, og frilandsæg ligger midt imellem de to tal.
Læs i vores artikel “Antibiotika i dansk kød” om farerne ved antibiotika i dine fødevarer.
Du kan også læse mere og finde græsæg til salg i Danmark her
Nu er vi næsten ved enden
Vi finder lidt mere data om æg og dets sundhedsfordele frem.
Med ugangspunkt i frilandsægget, kan vi sætte det op og sammenligne med referenceindtaget hos en voksen.
Fra tabellen kan vi kon”kluk”dere (sorry) at blot et par æg om dagen kan være med til at opfylde en stor del af vores næringsbehov.
Æg indeholder det bedste protein
Når man snakker om et proteins “kvalitet” afhænger det af dets aminosyreprofil og fordøjelighed.
PDCAAS (Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score) er en standardmetode til at vurdere protein kvaliteten af fødevarer.
PDCAAS scoren er baseret på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er den højeste score og angiver en “komplet” protein.
Det betyder, at proteinet indeholder alle ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere og derfor skal tilføres gennem kosten.
Æg er en af de få fødevarer, der scorer 1,0 på PDCAAS-skalaen, hvilket betyder, at det indeholder alle de essentielle aminosyrer i de rigtige proportioner, som kroppen har brug for.
Når protein fra en fødevare fordøjes og absorberes i kroppen, sker det gradvist over tid.
Dette kaldes også for proteinfordøjelighed og er en vigtig faktor i at bestemme PDCAAS scoren.
Den meget høje proteinfordøjelighed på omkring 97%, hvilket betyder, at næsten al proteinet absorberes af kroppen.