Jernpande sundhed

De mange grunde til at skifte til en jernpande

Forord

En vigtig faktor i vores generelle sundhed er ikke blot at være bevidst om de gavnlige ting vi indtager, men også det at undgå de skadelige ting.

Et vigtigt sted at starte er de ting der kommer i kontakt med vores fødevarer.

Som vi før har dækket på siden, er der en kedelig udvikling i det udstyr vi bruger i køkkenet, hvor at plast og non-stick belægninger er blevet normen.

Disse produkter indeholder en række skadelige stoffer der afgives ved høj varme og gentagen brug, to ting som er svære at undgå i køkkenet.

At skifte disse ting ud, vil uden tvivl starte med at være et skridt tilbage i bekvemmelighed og kan måske virke besværligt og dyrt.

Denne artikel forsøger at skinne lidt lys på emnet, så du ved om et skift i dit daglige køkkenudstyr kan betale sig og såfremt hvordan.

Hvis du allerede kender til panderne og deres fordele, kan du med fordel kigge i slutningen af artikel, hvor vi giver vores bud på de bedste og billigste pander, samt hvordan du behandler den bedst!

Introduktion

Du har sikkert hørt om støbejernspander – de store, tunge sorte pander som ofte associeres med cowboy-livsstil og en simplere tid. Disse pander produceres stadig i stor stil i dag, og har over årene fået et comeback som et sundere alternativ til det moderne udvalg.

Panderne produceres typisk manuelt i mindre virksomheder og består af to simple ingredienser – jern og kulstof; også kaldet carbon. Som navnet henleder er panderne støbte, hvilket ofte giver dem et karakteristisk rustikt look.

En anden type pande du nok også har set, men ikke kender yderligere til, er jernpander, også kaldet carbon-steel pander. Disse pander ses i køkkenet på de fleste restauranter, og er det foretrukne valg til den professionelle kok.

Modsat støbejernspander, er disse pander produceret ved at mekanisk forme ark af metal, hvilket giver panderne knivskarpe kanter og et maskineret look.

Støbejernspande i baggrunden, og en stålpande i forgrunden.
Støbejernspande i baggrunden, og en stålpande i forgrunden.

Hvorfor det er vigtigt at overveje en sundere pande

Hvis du benytter en pande med en non-stick belægning, fx Teflon er der en sundhedsrisiko forbundet. Belægningen der benyttes til at give panderne deres kendte glatte overflade består af en fluorholdig plastikart, typisk PTFE.

Denne type plastik er varmestabilt i op til 200 grader, men vil langsomt degradere og ende i din mad(1). Kritikere af PTFE og andre fluorholdige overfladebehandlinger citerer en række studier lavet på disse plastikarter, der har associeret dem med alt fra forekomst af kræft, skade på hormonsystemet og en stor skade i naturen.

Der er kommet en række tiltag imod brugen af disse plastikarter, og selvom at en stor del af dem er blevet forbudt, vender producenter tilbage på markedet med alternativer der blot er mindre kemiske ændringer, men med samme store skade på krop og natur.

Er det så slut med non-stick pander?

Nogle vil måske se stort på vores anbefaling, da det er en kæmpe fordel i madlavning og den tilknyttede rengøring. Og ja, det er bestemt ikke en let ting at gå af med.

Heldigvis kan både støbejern og jernpander opnå 90% af non-stick egenskaberne kendt fra Teflon-pander, hvis du benytter den rigtige teknik, og det er faktisk ikke en uoverkommelig opgave.

Hvor pander med plastikbehandlede overflader får deres non-stick egenskab fra plastikbehandlingen, får støbejern og jernpander deres egenskaber fra en polymerdannelse mellem olie og jernoverfladen. Det endelige resultat er en pande der er let at rengøre, og lader dine spejlæg glide problemfrit rundt på panden.

Det ville være løgn at påstå at man kan opnå et helt ens resultat, men du kan komme virkelig tæt på.

Alt det du skal vide om støbejern og jernpander

Begge typer af pander kommer naturligt ikke i en non-stick venlig udgave. Fra fabrikken vil metallet være rent og ubehandlet, og på det helt mikroskopiske plan vil dette betyde en stor varians i jævnheden på metallet.

Disse helt små sprækker og fordybninger vil få mad til at sidde fast, og det er bestemt ikke sjovt at lave mad, eller at gøre rent, hvis at man steger bøffer dagligt.

Måden panderne opnår deres non-stick egenskab er ved en polymerdannelse med olie, oftest kaldet seasoning.

Illustration af en jernpande med en olie-behandlet overflade
Støbejernspande i baggrunden, og en stålpande i forgrunden.

Billedet ovenover illustrerer hvordan at olien fylder sprækker og fordybninger ud, og danner en overflade der er glat. Denne glathed er hvad der er med til at give panderne deres non-stick egenskaber.

Forskelle på jern og støbejernspander

De store forskelle på jern og støbejernspander er således er pandernes varmekapacitet og vægt.

Varmekapacitet

Da støbejernspander typisk er betydeligt mere substantielle end jernpander, vil de kræve en større mængde varme for at opvarme panden. Dette har både en række fordele og ulemper.

Fordelene er at varmen bliver mere jævnt fordelt i panden, så de folk der ikke benytter et gas-blus, vil opleve færre problemer med en varm midte og køligere sider, der giver en mere jævn stegning.

En anden fordel ved den større egenskab til at holde varme er at panderne kan bruges til at serveres i og holder maden varm i en længere perioder.

Ulemperne er at panden tager en del tid at varme op, som kan besværliggøre madlavningsprocessen, og gøre varmekontrol sværere under madlavning. Panden kan ikke let tages af blusset for at reducere varmen hurtigt.

Dette betyder også at panderne kan blive uhyre varme i håndtaget, og mange får lært dette på den hårde måde, før eller siden.

Vægt

Da støbejernspander er betydeligt tungere vil det betyde at mange folk vil opleve besvær med at både lave mad, og efterfølgende at rengøre panden. Støbejernspander vejer gerne mellem 3 og 5kg.

Jernpander er derimod 30-50% lettere og de fleste vil have betydeligt lettere ved at håndtere dem i dagligdagsbrug.

Ligheder mellem jern og støbejernspander

Panderne deler en række karakteristika; holdbarhed, vedligeholdelse, rengøring, læringskurve og pris.

Holdbarhed

Når det kommer til holdbarhed er begge pander en klar vinder over alt andet på markedet. Panderne er simpelthen ikke til at ødelægge, og selv hvis at tingene går helt galt, så kan de altid reddes og vendes tilbage til deres originale stand.

Det vil sige at når du køber en jern eller støbejernspande så har du den for livet. Der er endda mange der har deres sæt som arvestykker.

De eneste undtagelser til denne regel er pander med træ eller plastikhåndtag der kan ødelægges ved slid, eller en række jernpander med utroligt tynde bunde der kan deformere ved forkert brug.

Vedligeholdelse

Når det kommer til disse pander er vedligeholdelse helt klart det største men. Panderne kræver først og fremmest en ordentligt pre-seasoning, som beskriver den umiddelbare polymerdannelse med olien. Hvis den ikke sidder i skabet vil du opleve problemer med non-stick egenskaben, og gøre både madlavning og rengøring mere problematisk i pandens start på livet.

Har du derimod styr på denne del, eller vælger at købe en pande der kommer behandlet fra fabrikken, vil du opleve en lettere opstart. Det er lettere end at det lyder.

Seasoning beskriver den gradvise dannelse af polymerer på pandens overflade, denne vil forbedres med tiden blot ved at lave mad på panden.

Rengøring

Begge typer af pander har tilbøjelighed til rust, især i den indledende fase. Hvis panden er våd og møder oxygen (ilt), vil panden begynde at ruste, synligt ved orange plamager på panden.

Det vil sige at panden aldrig kan efterlades i en våd tilstand, om det er fra rengøring eller efter madlavning. Panden skal umiddelbart efter brug vaskes og behandles med en meget beskeden mængde olie for at sikre metallet imod denne reaktion med ilten i luften.

Det lyder mere besværligt end at det i virkeligheden er, og bliver hurtigt en vane. I praksis vaskes panden af med varmt vand, tørres grundigt og 5-10 dråber olie fordeles i et tyndt lagt. Stil derefter panden tilbage på det lune blus, hvis at du benytter et el-komfur, eller under en svag flamme kortvarigt på et gas-komfur.

Læringskurve

Mange vil argumentere for at jernpander og støbejernspander har en for stejl læringskurve for almindelige forbrugere; vi er stærkt uenige.

Panderne har været brugt af almindelige folk i århundreder og de ting der kan virke uoverkommelige, hvis at man kommer fra Teflon-panden, vil med dagligt brug være rutine i løbet af få uger.

De ting der skal fokuseres på er at lære varmekapaciteten af ens pande. Støbejernspander er som tidligere nævnt substantielle og bærer en del varme.

Jernpander fås i forskellige tykkelser, og de tynde pander blot opvarmes langsommere ved et mellem-lavt blus.

De tunge støbejernspander opvarmes langsommere, men er derefter utroligt stabile og lette at stege med. Lær dit komfur og din pande at kende, og det vil være som en leg.

Efter den umiddelbare pre-seasoning, vil panderne naturligt opbygge yderligere belægninger og blive lettere at vedligeholde og benytte med tiden.

Pris

En anden kritik der ofte stødes på når man læser om jern og støbejernspander er prisen. Det påstås at panderne kommer med en højere “up-front” pris, men at den vindes tilbage ved det evige liv. Der findes dog en række, og tit de bedste i klassen, produkter der prismæssigt er tæt matchende non-stick pander.

Det, kombineret med at plastikbehandlede non-stick pander har en levetid på 1-2 år, gør disse pander suverænt billigere.

Puha.. Læser du stadig med?

For at kunne afslutte uden at det ender med at artiklen skal udgives i bogformat, vil jeg anbefale dig at benytte YouTube til at få en idé om hvordan at pre-seasoning, rengøring og generel vedligeholdelse ser ud. Hvis et billede sige tusinde ord, må en video sige en hel del flere, og på 10 minutter er du udrustet til at kunne følge med de bedste.

Hvilke pander anbefaler vi?

Når det kommer til hvilken pande du vælger, skal du kun have et par ting i mente; prisen og håndtaget. Nogle pander benytter træ eller plastik til håndtaget; disse materialer leder varme væk fra håndtaget, og gør det lettere at håndtere.

Som udgangspunkt er det kun et problem med varme håndtag på støbejernspander, men at vælge disse typer gør også at pandens levetid reduceres, og at den ikke er brugbar i ovnen, et ret stort negativ den anden vej.

Hvis du har et gas-komfur er det let at gennemvarme panden jævnt, også på siderne, men har du et el-komfur, er det at foretrække at pre-seasone i ovnen, hvor at et træ, plastik eller behandlet håndtag ikke vil fungere.

På baggrund af meget research og erfaring har vi nedkogt en liste over produkter der udelukkende kommer fra de mest populære mærker indenfor typerne af pander. Disse pander vil give dig et par livstids af brug og som anvendes af professionelle og almindelige forbrugere. Vi har også inkluderet PriceRunner oversigt så at du får den bedst mulige pris. Besøg gerne hjemmesiderne ved hjælp af disse links for at støtte os, det er yderst værdsat!

Vores anbefalinger til jernpander

Franske Matfer producerer en suveræn serie af jernpander under navnet Matfer Bourgeat. Jernpanden kommer med en tyk bund der gør varmekapaciteten høj og panden umulig at ødelægge. Panden er let nok til at håndtere, og uden synlige nitter der gør pandens rengøring mere besværlig.

Panden findes eksklusivt hos H.W. Larsen og kommer i prisområdet fra 200kr til 500kr, hvor at en normal pandestørrelse ligger på omkring 300kr.

Igen fra Frankrig har vi De Buyer som producerer to pander der er værd at overveje.

De Buyer Mineral B er en verdenskendt pande og med god grund. Som Matfer panden har den en tyk bund og en billig pris. Ulemperne ved panden er et håndtag der er belagt og tåler derfor ikke at blive benyttet i ovnen, samt synlige nitter, der kan besvære rengøring.

De Buyer fører også en række af dobbelt så dyre, men lækre pander under serien De Buyer Mineral B Pro. Serien har modsat de billigere pander et længere og mere ergonomisk håndtag der helt fjerner bekymringen om lune håndtag, og gør håndteringen lidt behageligere. Håndtaget er også ubehandlet, og panden tåler derfor at komme i ovnen.

Vores anbefalinger til støbejerns-pander

Når det kommer til pander i støbejerns-kategorien falder vores anbefaling altid på Lodge. Lodge er et Amerikansk firma der er kendt for at producere pander af rigtig god kvalitet til en lav pris.

De billigste modeller ligger i prislejet mellem 150 og 400 kroner – en sindssygt god pris for et produkt du kan overdrage til dine børn.

Lodge laver også en dyrere række af pander under navnet Lodge Blacklock. Panderne er lettere og kommer fra fabrikken med en dyb pre-seasoning der gør panderne klart til brug uden for meget arbejde.

Hvis du vælger at kaste dig ud i støbejern kan vi anbefale et silikone-håndtag der reducerer bekymringen for varme håndtag – en helt klar anbefaling.

Konklusion

At skifte væk fra en Teflon eller lignende plastikbehandlet pande kan virke som en uoverskuelig omgang, men der er store fordele at hente. Både på pris og sundhed vil der være gevinst. Fluorstoffer er alarmerende farlige, hvilket også afspejles i EU’s forsøg på helt at forbyde stofferne helt.

Indtil at der findes sikrere alternativer, for dig og miljøet er en jernpande en investering der absolut giver mening for os der benytter vores pander dagligt.