Carnivore diet på 5 minutter

Du har måske læst om det på nettet, eller hørt det i en podcast.
En gruppe mennesker der udelukkende spiser kød, og tilsyneladende forbedrer deres helbred, smider en masse overflødig fedt eller overkommer sygdomme.

Men hvorfor, når at videnskaben tilsyneladende peger på kød som en kilde til dårlig sundhed, vælger nogle folk at gå den modsatte vej? Vi har forsøgt at give det kortest mulige svar diæten.

Hvorfor udelukke de sunde grøntsager?

Først lidt kontekst: Der har i nyere tid været fokus på lavkulhydratdiæter, hvor mange har oplevet lettere kontrol over deres vægt, diæt og generelle helbred ved at spise en kost lav i kulhydratholdig mad.

Fælles for alle planter som mad er, at de har et mellem-til-højt kulhydrat indhold. Derfor giver det mening at fokusere på animalske produkter i en lavkulhydrat diæt.

En naturlig konsekvens af dette er, at en stor mængde mennesker, uden bevidst at have det som et mål, har spist en betydeligt større mængde animalske produkter og mindre grønt og frugt.

De, der forsøger sig er ofte folk, der har haft succes med en denne type diæt. Fælles er at deres følelse af sundhed er steget i takt med, at deres indtag af grøntsager og frugter er faldet.

“Men, man skal da spise grøntsager og frugt?”

Tanken om at spise en kost udelukkende bestående af kød er ikke en nyt fænomen, og er ikke opstået spontant.

Videnskabelige data fra 1920’erne har vist, at forsøgspersoner trives på en diæt, der udelukkende består af kød.

“Men, hvad med vitaminer og mineraler?”

Alle vitaminer og mineraler kan findes i tilstrækkelige mængder i animalske fødevarer.

Så det er ikke korrekt at påstå, at grøntsager og frugt er nødvendige for at dække ens behov. Læs mere her.

Om et højere indtag af kød virkelig er associeret med højere sundhed, er ikke noget, vi kan vurdere.

Dette arbejde er forbeholdt de sundhedsvidenskabelige, og det ligger stadigvæk i fremtiden.

Den eneste påstand er, at en gruppe mennesker tilsyneladende føler sig sundere og har lettere ved at regulere deres vægt eller har oplevet et bedre velbefindende; uden en eneste grøntsag eller frugt.


Hvad spiser man så?

Kort fortalt spiser man kun animalske produkter.

Dette omfatter både det, vi normalt spiser; bøffer, kylling, æg og mælk. Men animalske produkter omfatter også en række andre produkter, som normalt overses.

På carnivore diæten er det særligt opfordret at spise det, man kalder “nose-to-tail”, hvilket betyder, at hele dyret benyttes.

Dette har både et sundhedsmæssigt aspekt, da organkød er den del af dyrene, der er rigest på vitaminer og mineraler, og et etisk og bæredygtighedsaspekt, da ingen bør tage let på, at dyr skal ofre deres liv for, at vi kan ernære os.

Andre fødevarer som æg, mælk, smør, fløde og ost indtages også jævnligt.


Er det en slankekur?

Der er flere årsager til, at en kødbaseret diæt kan hjælpe med vægttab.

At kun spise en diet udelukkende af animalske produkter vil reducere kulhydratindtaget betydeligt, hvilket fører til et lavere hvilende blodsukker og dermed reduceret sult.

Studier viser også, at protein og fedt mætter mere end kulhydrater og hjælper med at reducere sult. Når protein og fedt er ens primære næringskilde, vil man blive hurtigere mæt og forblive mæt længere.

At spise kun én type fødevarer kan lyde som en udfordring.

Kroppen tilpasser sig dog hurtigt denne begrænsning, og folk oplever ofte et lettere forhold til mad og sult, samt det at begrænse spisning.

Det er dog hverken en slankekur, eller en garanti for et vægttab.

Og der findes også en række folk der spiser diæten for at øge deres vægt, eller med andre mål.


Spekulationen om kostens effektivitet

Fordøjelse, fødevareallergi og intolerance

En gruppe mennesker oplever en stor lindring af en række symptomer relateret til fordøjelsen og mad allergier. Majoriteten af de fødevarer vi spiser indeholder en række stoffer der kan give forskellige mennesker problemer.

Overfølsomhed over for fødevarer kan give en række symptomer, som er mere eller mindre synlige.

For nogle viser overfølsomheden sig som kraftige reaktioner på fødevarer, kroniske mave eller fordøjelsesproblemer.

Nogle mennesker oplever kun milde symptomer fx træthed, ledsmerter, forstoppelse i næse, hovedpine og fordøjelsesproblemer.

Har du mistanke om fødevareallergi, mave-tarmproblemer, hormonubalancer eller vitamin- og mineralmangel?

Få hurtige og pålidelige svar med Quicktest.dk

Samtidig støtter du Carnivore Danmark ❤️

Restriktive diæter

Mange folk lever med disse problemer, uden at være bevidste om deres sammenhæng med de fødevarer de indtager.

På en meget restriktiv diæt, der er baseret på lavinflammatorisk mad, er det lettere at opdage de symptomer.

Og når andet mad reintroduceres, vil det være lettere at opdage hvilke fødevaretyper der eventuelt gav problemer.


En rig historie

Fra Grønland til Afrika lever folk i dag på en kost baseret udelukkende på animalske produkter.

Et eksempel er vores landsfæller, inuitfolket, der i årtusinder har levet på en diæt baseret næsten udelukkende på kød.

I Kenya og Tanzania lever kvæghyrderne, maasaierne, stadig på en kost baseret på mælk, okseblod og kødet fra deres kvæg.

Forskere har dokumenteret disse grupper før og efter, at moderne kost blev udbredt blandt dem.

Undersøgelserne peger faktisk på, at introduktionen af moderne kost har en direkte negativ effekt på deres generelle helbred.

Disse grupper er levende beviser på, at kosten ikke blot er mulig, men også at folk trives på den.

Selvom det kan virke modstridende i forhold til den konventionelle videnskab, viser deres sundhedstilstand, at der måske er flere nuancer i forståelsen af, hvad der er sundt og usundt i vores kost.