I Danmark er brød en fast bestanddel i vores madkultur, så det kan være svært at tænke sig en diæt uden det. Men der er en gammel spiller på banen – cloudbread! Det er blevet populært blandt folk, der vil skære ned på kulhydrater, er på en glutenfri diæt eller spiser animalsk. Og det er ikke kun sundt – det kan også bruges på mange forskellige måder.
Men mad er også mere end sundhed. Mad betyder også noget socialt og kulturelt. Brød spiller en stor rolle i mange sociale begivenheder – fra en frokostpause på jobbet til en weekendfrokost med venner. Og cloudbread kan være med til at erstatte almindeligt brød i nogle sammenhænge.
Men med cloudbreads alsidighed kan det bruges på mange måder – som wraps, pizzabund eller som et simpelt alternativ til almindeligt brød. Det kan stadig fungere som en social madoplevelse, og i stedet for at udelukke folk på særlige diæter, kan det bringe folk sammen og man kan genvinde mere følelse af normalitet i ens sociale liv.
Så hvis du er træt af at stege bøffer dagen lang, og har brug for et madprojekt, er cloud bread en god mulighed – Læs med for opskrift, breakdown af ingredienser og mere!
Næringsindhold
Kalorier: 154 kcal
Protein: 10 g
Fedt: 12 g
Mættet fedt: 7 g
Kolesterol: 116 mg
Natrium: 319 mg
Kulhydrater: 2 g
Sukker: 2 g
Fiber: 0 g
Lidt om ingredienserne
Æg:
Æg er en næringsrig fødevare, der giver en fremragende kilde til høj kvalitet protein, vitaminer og mineraler. Et stort æg indeholder 6 gram protein og er også en god kilde til vitaminer D, B12 og cholin. Forskning antyder, at regelmæssigt forbrug af æg kan fremme mæthed, vægtstyring og forbedrede lipidprofiler (1).
Flødeost:
Flødeost er en fedtholdig mejeriprodukt, der er en god kilde til calcium, fosfor og vitamin A. Det indeholder også små mængder af andre næringsstoffer såsom riboflavin og vitamin B12. (2).
Bagepulver:
Bagepulver er en hævemiddel, der består af natriumbicarbonat og en sur ingrediens og en stivelseskilde. Når bagepulveret tilsættes til en opskrift, frigiver det kuldioxid, som får dejen til at hæve. Natriumbicarbonat er også kendt som natron og bruges også som en ingrediens i mange husholdningsrengøringsmidler. Bagepulver er en kilde til natrium, men indeholder kun en lille mængde af andre næringsstoffer (3).
Hvilket dyr kommer bagepulver fra?
Ovenstående opskrift benytter sig af bagepulver, og ikke ren natron. Bagepulver er en blanding af natron, en syre og en stivelse.
(I Danmark vil en almindelig solgt kombination være kartoffelstivelse, vinsyre og natron.)
Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt at bruge kartofler, især i formen af ren stivelse, på en animalsk diæt. Heldigvis kan bagepulveret erstattes af ren natron. Natron vil alene være nok til at hæve din dej, men konsensus er faldet på at bagepulver er betydeligt bedre for smag og tekstur.
Så..
– Hvis man finder sig selv på et punkt hvor man forsøger at udelukke alt pånær animalske fødevarer, vil natron være den bedste løsning.
– Er man derimod erfaren animalsk spisende kan dette være en af de ting man kan eksperimentere med, dvs. teste om ens krop reagerer neutral eller negativt.
Men på samme måde som vi bruger salt eller andre ikke-animalske ingredienser i vores madlavning, så kan bagepulver være en vigtig ingrediens, der kan eksperimenteres med, uden stor eftertanke, på en animalsk baseret diæt.
Hvorfor er der sukker i?
Sukkeret kommer fra stivelsen i bagepulveret – kan undgås med natron varianten.
(Et lavt sukkerindhold kan dog forekomme pga brugen af mælkeprodukter.)
Hvordan smager Cloud Bread?
Folk beskriver smagen af cloud bread som let og luftig med en mild, næsten neutral smag. Nogle siger, at det minder om en krydsning mellem et brød og en omelet. Men fordi det er så let i konsistensen og ikke har den typiske brødsmag, kan det tage forskellige smagsnoter godt op, som fx hvidløg eller krydderurter, og gøre det til en alsidig og lækker base for en række forskellige retter.
AD
Opskriften
Opskriften er baseret på et udpluk af de mest populære opskrifter og egen erfaring. Du kan med fordel finde opskrifter andre steder på nettet, der er hundredevis af varianter af opskriften, og da smag og tekstur er individuelt, kan der næppe findes “den bedste” opskrift.
Når du har fået en idé hvad de enkelte ingredienser gør i opskriften, vil du kunne lave din egen personlige opskrift med din foretrukne smag og tekstur.
Cloudbread Opskrift
Equipment
- 1 Skål
- 1 Bagepapir
- 1 Piskeris (gerne en håndmikser)
- 1 Dejskraber
Ingredienser
- 3 Hele Æg (hvide og blomme separeret)
- 85 g Flødeost
- 1/4 tsk Bagepulver eller vinsyre
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 150c
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Adskil æggene, og pisk æggehviderne med en pisker, indtil de er stive.
- Pisk æggeblommerne og flødeosten sammen i en anden skål, indtil det er godt blandet.
- Tilsæt bagepulveret til æggeblommeblandingen, og pisk igen.
- Vend æggehviderne forsigtigt i æggeblommeblandingen indtil det er godt blandet.
- Læg dejen i små toppe på bagepladen.
- Bag i ovnen i 15-20 minutter, indtil de er gyldne.
- Tag ud af ovnen og afkøl inden servering.
(1) Fuller N, et al. The effect of a high-egg diet on cardiovascular risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018;107(6):921-31.
(2) United States Department of Agriculture (USDA). National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release. Tilgængelig fra: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/787562/nutrients
(3) Finley JW, et al. ACS Symposium Series 955 – Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. American Chemical Society; 2007.
Leave a Comment