Radikale Venstre har for nylig annonceret deres nye tiltag med fokus på bæredygtigt forbrug i en “global verden”. Et af de mest kontroversielle elementer i dette udspil er indførelsen af kødafgifter.
Men der er potentielle udfordringer ved at indføre kødafgifter.
For det første kan afgifterne have en disproportional indvirkning på lavindkomstgrupper, der allerede har begrænset adgang til ernæringsrigtige fødevarer.
Det kan føre til en situation, hvor sund kost bliver endnu mere utilgængelig for dem, der har brug for det mest.
Debatten om kødafgifter er en påmindelse om den skrøbelige balance mellem at fremme bæredygtighed og bevare enkeltpersoners valgfrihed.
Find det nye tiltag på Radikale Venstres hjemmeside her.
Det er en skarp ændring fra partiers tidligere udtalelse om deres støtte til danske kødafgifter.
I 2018 svarede Fødevareordstyrer Rasmus Helveg Petersen dette til DR:
– Jeg synes, hensigten er sympatisk. Men redskabet forkert.
– Kødforbruget falder allerede. Vi vil gerne have, at det offentlige går forrest og forbruger mindre kød i kantiner og institutioner. Men vi vil ikke lave frikadelle-politik, og jeg vil ikke være kød-politiet. Udviklingen skal vokse op nedefra.
Det er ikke kun Radikale Venstre der ønsker kødafgifter
Alternativet fremsatte i 2018 et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at indføre en klimaafgift på okse-, kalve-, og lammekød på 17 kr./kg.
Forslaget blev dog afvist af den daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Den brede vifte i dansk politik virker tilsyneladende sympatiske over for tanken, men vil ikke komme med støtte til de konkrete forslag der har været fremsat til dato.
Leave a Comment