Hvad er carnivore diæten?

En kort forklaring af carnivore diæten; diæten der forkaster grønt og frugt til fordel for kød og… kød.

Carnivore? Zero-carb? Primal?

En kort forklaring af carnivore diæten; diæten der forkaster grønt og frugt til fordel for kød og… kød.

Så man spiser kun kød?

Der er kun ét krav til de fødevarer der spises på carnivore diæten; at de skal stamme fra et dyr. Dette betyder også at mælkeprodukter, æg og honning kan være inkluderet i kosten. De fleste spiser hovedparten af deres mad som almindeligt kød, fx oksekød, svinekød eller lam.

“Men hvad med frugt og grønt?”

Tanken om at spise en kost udelukkende baseret på kød er ikke ny. Videnskabelig data tilbage fra 1920 har vist, at forsøgspersoner kan trives på en diæt, der udelukkende består af kød. Udover denne konventionelle videnskab findes der stadig samfund i dag, hvor mennesker for nyligt har spist en udelukkende animalsk diæt, såsom inuit-folket på Grønland.

“Men hvad med vitaminer og mineraler?”

Alle vitaminer og mineraler findes i tilstrækkelige mængder, i animalske fødevarer, så det er en forkert påstand at grønt er et krav for at dække ens behov.

Vi har skrevet mere dybdegående om emnet her


Hvorfor udelukke grønt?

For at forstå hvorfor nogle mennesker er kommet til konklusionen at alt grønt skal væk, er det vigtigt at kigge på folks motivationer. Folk er nemlig sjældent kommet frem til idéen ud af ingenting.

Der har i nyere tid været fokus på lavkulhydratsdiæter, hvor at mange har beskrevet at de har haft lettere ved at kontrollere deres vægt, diæt og generelle helbred ved at spise en ketogenisk kost.

Fælles for alle planter som mad, er at de har et højt kulhydratindhold. Derfor giver det mening at fokusere på animalske produkter på en lav-kulhydrat diæt.

En naturlig konsekvens ved dette er at en stor mængde af folk, uden decideret at have det som et mål, har spist en betydelig større mængde animalske produkter.

Og næsten alle vi ser der forsøger sig med en animalsk baseret diæt har været folk der har følt en succes gennem en ketogenisk diæt, det vil sige at deres følelse af sundhed er steget i takt med at deres indtag af grøntsager og frugter faldt.

Om hvorvidt at et højere indtag af kød virkelig er associeret med højere sundhed, er ikke noget som vi laver vurderinger på; dette er forebeholdt de sundhedsvidenskabelige. Den eneste påstand er at en gruppe af mennesker tilsyneladende føler sig sundere og har lettere ved at vægtregulere uden en eneste grøntsag eller frugt.

Carnivore, primal, zero carb?

Disse udtryk er opstået i et forsøg på at forklare koncepter omkring animalsk kost, og er ikke fastsat i deres betydning.

Carnivore: Fødevarer af animalsk ophav. Der er diskussion om hvorvidt at honning kan inkluderes.

Primal: Hvis stenaldermanden har kunnet finde en fødevarer i hans omgivelser, er den godkendt på primal, inkl. udvalgte frugter og grøntsager.

Zero carb: Animalske produkter hvor at alt kulhydratholdige fødevarer er skåret væk. Ingen mælkeprodukter, æg og rogn eller honning.

Er det en slankekur?

Der er flere årsager til hvorfor at en kødbaseret diæt kan hjælpe en med tabe vægt. Mange vil opleve at kun spise en kødbaseret diæt vil reducere deres kulhydratindtag betydeligt, som vil lede til et lavere hvilende blodsukker, som reducerer ens sult.

Protein mætter også bedre end både fedt og kulhydrat, og hjælper til at reducere sult. Når protein er ens primære næring, vil man blive hurtigere mæt, og forblive mæt længere.

At blot spise en type fødevarer lyder som noget der er svært at holde sig til. Kroppen accepterer dog hurtigt denne begræsning, og folk oplever at få lettere forhold til mad og sult, og det at spise begrænset.

En rig historie

Fra Grønland til Afrika lever folkefærd i dag på en kost baseret udelukkende af animalske produkter. Et eksempel er vores landsfæller, inuit folket, der i årtusinder har levet på en diæt baseret næsten udelukkende af kød.

Og i Kenya og Tanzania lever kvæghyrder folket, Maasai’erne, på en kost baseret af mælk, okseblod og kødet fra deres kvæg stadig i dag.

Disse folkefærd har lært at tilpasse sig deres naturlige omgivelser, og har fundet en diæt, som er passende for deres kroppe og sundhed. Selvom det kan virke modstridende i forhold til den konventionelle videnskab, viser deres sundhedstilstand, at der måske er mere nuancer i forhold til at forstå, hvad der er sundt og usundt i vores kost.

Anden relevant viden

Fordøjelse, fødevareallergi og intolerance
En mindre gruppe mennesker oplever en stor lindring af en række symptomer relateret til fordøjelsen og mad allergier. Majoriteten af de fødevarer vi spiser indeholder en række stoffer der kan give forskellige mennesker problemer.

Overfølsomhed over for fødevarer kan give en række symptomer, som er mere eller mindre synlige. For nogle viser overfølsomheden sig som kraftige reaktioner på fødevarer, kroniske mave eller fordøjelsesproblemer.

Men en række mennesker oplever kun milde symptomer fx træthed, ledsmerter, forstoppelse i næse, hovedpine og milde fordøjelsesproblemer.

Mange folk lever med disse problemer, uden at være bevidste om deres sammenhæng med de fødevarer de indtager. På en meget restriktiv diæt, der er baseret på lavinflammatorisk mad, er det lettere at opdage de symptomer, og når andet mad reintroduceres, vil det være lettere at opdage hvilke fødevaretyper der giver problemer.